Dostępność większej ilości czasu i zrelaksowany stan psychiczny pozwalają odkryć wiele innych możliwości, które przegapiłeś w swoim życiu. To czas, w którym możesz realizować swoje niespełnione marzenia, takie jak malowanie, wskrzeszanie talentu wokalnego czy pisanie książki.
Zaangażowanie w Sprawę SpołecznąSeniorzy mają wiele do zrobienia w zakresie usług społecznych. Mogą zapisać się do renomowanej organizacji pozarządowej i angażować się w sprawy społeczne oraz wolontariuszy na rzecz poprawy społeczeństwa. Mogą też angażować się politycznie dla sprawy narodu.
Dojrzałość emocjonalna W tym wieku starsi ludzie zdobyli już światową mądrość i zdecydowanie wiedzą dużo lepiej niż młodsze pokolenie.
Możesz słuchać ich doświadczeń i uczyć się z tego samego. Chociaż ich dojrzałość i intelekt są najlepsze w tym wieku, mają też lepszą kontrolę nad swoimi emocjami. Starsi pracownicy są wykwalifikowani i doświadczeni Powszechnie słyszeliśmy, że starsi pracownicy wnoszą poziom doświadczenia, krytycznego myślenia i czystej wiedzy, której nie można nauczyć.
W niektórych branżach – takich jak jubilerzy, hafciarze, wytwórcy szafek i sera, z którymi przeprowadzono wywiady – pracownicy potrzebują dziesięciu lub więcej lat, aby zdobyć umiejętności techniczne niezbędne do wykonywania ich pracy.A potem, nawet w branżach, w których wymagane są mniejsze umiejętności techniczne, takich jak Zarin Fabrics (Lower East Side) i
A & H Harris Equipment Rentals (Gowanus), mały sklep będący częścią większej firmy, sprzedaż może zająć wiele lat. współpracowników, aby zapoznać się z produktem na tyle biegle, aby odnieść prawdziwy sukces. Menedżer organizacji non-profit ujął to w ten sposób: „Młodzi ludzie mają postawę „mogę zrobić – i popełniają błędy; starzy ludzie wiedzą, jakie pytania zadać”.•
Karen Grando, właścicielka międzynarodowego usuwania azbestu (płukania), mówi: „Doświadczenie umiejętności poruszania się po mieście. Gdzie zaparkować. Znajomość zarządców budynków. Wiedząc, jak dobrze wykonać pracę. Naprawdę wiele można powiedzieć o doświadczeniu. To jak gra na pianinie. Możesz być trenowany, ale to nie to samo, co granie latami.”2.
Dłużej pozostają w pracy i biorą mniej dni wolnych W 2014 r. mediana stażu pracy pracowników w wieku 55-64 lata we wszystkich branżach wyniosła 10,4 lat, czyli ponad trzy razy więcej niż 3,0 lata dla pracowników w wieku 25-34 lata (US Bureau of Labor Statistics).Firmy borykające się z dużą rotacją pracowników
– takie jak handel detaliczny i restauracje, które mogą odnotować 100% rotacji pracowników w ciągu roku – konsekwentnie twierdzą, że wolą zatrudniać starszych pracowników, którzy mają rodziny na utrzymaniu lub „powód, dla którego muszą przyjechać do pracy” niż młodsi pracownicy, którzy przychodzą i chodź częściej.•
W Little Wolf Cabinet Shop (Upper East Side), właściciel John Wolf senior powiedział, że nie wie, jak długo utalentowany pracownik, którego zatrudnił w wieku 60 lat, będzie dalej pracował, ale ostatecznie został na kolejne 10 lat. John zachęcił go, aby został jeszcze rok temu, kiedy planował przejść na emeryturę, prosząc go, aby spędził cały rok na szkoleniu syna, Johna Jr.3.
Mają silną etykę pracy Firma po firmie mówiła, że starsi pracownicy są pierwszymi, którzy przychodzą na zmianę, ponieważ pozostają skupieni przez cały dzień i jako ludzie, którzy rzadko tęsknią za pracą, nawet w szybko rozwijających się, wymagających fizycznie firmach.• W Heidelberg Restaurant (Upper East Side), niemieckiej restauracji i barze, menadżer
Andreas Matischak powiedział, że zdecydowanie woli zatrudniać starszych pracowników ze względu na ich etykę pracy. Opisał Hedy, 60-letnią gospodynię, która od 40 lat pracuje w Heidelbergu. „Żyje dla pracy. Chce pracować.
Uwielbiam ją tu mieć. Muszę ją zmusić do wzięcia urlopu.
W Bridge Cleaners & Tailors (Soho, Downtown Brooklyn i Brooklyn Navy Yard), współwłaściciel Richard Aviles, twierdzi, że etyka pracy starszych pracowników nie ma sobie równych. „Uważam, że starsi pracownicy traktują tę pracę poważniej. Ludzie, którzy znosili ból w przeszłości, czują, że muszą się wykazać i uzyskać walidację ze swojej pracy”.
Aviles powiedział, że chociaż silna etyka pracy jest widoczna każdego dnia w jego firmie, z pracownikami przybywającymi wcześnie i pozostającymi do późna, był szczególnie poruszony, gdy jego pracownicy dzień i noc zmuszali się do wykonywania każdej pracy poza zakresem ich obowiązków, aby przywrócić jego firmę do działania, gdy byli zalane pod pięcioma stopami wody podczas huraganu Sandy.„
Wszyscy się pojawili, chociaż nie było żadnej produkcji” – powiedział. „Powiedziałem im, że nie ma pracy do wykonania, ale będę tam o wschodzie słońca. Dwóm osobom zabrakło gazu. Wszyscy mieli na sobie rękawiczki i buty i szorowali podłogi. Widzieli Zachowują wiedzę i sieci biznesowe•
W Bartleby and Sage (Long Island City) szefowie kuchni Jorge i Alfonse pracują w restauracyjnej części firmy, Sage General Store, od ponad 15 lat. „Po prostu znają się na kuchni. Nowi szefowie kuchni mogą mieć trudności z dopasowaniem się, ponieważ te same przepisy są przygotowywane od 17 lat. Konsekwencja jest niezwykle cenna finansowo”.•
Queens Tribune (Whitestone) zachowało swoje starsze siły sprzedaży reklam, mimo że pracownicy dobrowolnie ograniczyli swoje godziny pracy do zaledwie kilku dni w tygodniu. Ich starsi pracownicy utrzymywali relacje ze wszystkimi lokalnymi firmami, które zbudowali przez kilka dziesięcioleci, które w przeciwnym razie zostałyby utracone.•
W firmie M & S Schmalberg (Okręg Odzieżowy) Lucia dorastała w tym biznesie — dosłownie, zaczynając przychodzić jako dziecko ze swoją matką. „Ma więcej zrozumienia biznesu niż ktokolwiek inny” – powiedział właściciel Adam Brand. „Lucia jest jedną z niewielu osób, które naprawdę rozumieją [wszystkie aspekty firmy]. Ona ułatwia rzeczy. Ona jest dla mnie pomocą.
Ma świadomość tego, co się dzieje.
Jest tutaj najcenniejszą osobą. BARLEBY I SAGE (Long Island City) „Po prostu znają się na kuchni. Nowi szefowie kuchni mogą mieć trudności z dopasowaniem się, ponieważ te same przepisy są przygotowywane od 17 lat. Konsekwencja jest niezwykle cenna finansowo”. –Greta Poretsky, koordynatorka imprez cateringowych5.
Postrzeganą lukę technologiczną można pokonać Ponieważ starsi pracownicy nie dorastali z komputerami i Internetem, mogą być postrzegani jako wolniejsi lub bardziej odporni. Firmy, które oczekiwały, że wszyscy pracownicy przystosują się do nowej technologii i zapewnią wsparcie, zamiast
pozwolić niektórym pozostawać w tyle, zgłaszają lepsze wyniki, podobnie jak te, które „myślą o zespole”, łącząc pracowników z silniejszymi i słabszymi umiejętnościami technologicznymi.to, kiedy musieliśmy uruchomić to miejsce. Zobacz https://www.apotheken.de/krankheiten/hintergrundwissen/5797-alternativen-zum-altenheim