Hotelarstwo jest dziedziną liczącą na udostępnieniu noclegu przybywającym gościom oraz zapewnieniu wiktu oraz zaspokojeniu potencjalnych, dodatkowych pragnień gości. Hotelarstwo jest kluczową branżą turystyki jako gałęzi ekonomii danego kraju, Gdyby nie było bazy noclegowej turystyka nie byłaby tak w szerokim zakresie rozwinięta. Wyróżniamy kilka kategorii hotelowych, są hotele, motele, pensjonaty, pola campingowe. Natomiast hotele są różnych standardów od hoteli trzygwiazdkowych do hoteli pięciogwiazdkowych. Hotel wedle swojej kategorii, może proponować gościom różnorodne poboczne usługi uzupełniające, co zachęci gości do częstszego zwiedzania – w obsłudze tudzież pomoże nfhotel.pl/channel-manager.
Przede wszystkim, bez względu na to jakiej rangi jest hotel fundamentalną i zasadniczą funkcją jest poprawne podjęcie przyjezdnych. Każdy zakład hotelarski, bez względu na rodzaj, kategorię lub wielkość, jest objęty kodeksem, to obowiązek którego wypada dopełnić. Regulamin hotelowy określa obowiązki zakładu hotelowego wobec gości, a równolegle reguluje uprawnienia gości. Goście też mają własne obowiązki, wynikające z praw zakładu. Obowiązki jakie ma gość wobec zakładu to przede wszystkim odpowiednie wywiązanie się z umowy hotelowej, czyli zapłata za zaświadczane usługi. Wyliczone obowiązki gości wobec zakładu powinny być zaprezentowane w formie grzecznościowej, wskazówki, prośby bez używania rozkazów czy zakazów.
Regulamin hotelu jest tak ważny ponieważ zabezpiecza interesy firmy jakim jest hotel. Trzeba zawsze powiadomić gości o tym że może zapoznać się z aktualnym regulaminem. Odpowiedzialność hotelu wobec gości jest nadzwyczaj rozległa. Od momentu zameldowania gościa w obiekcie hotelarskim przejmuje on odpowiedzialność za wszystko co traktuje gościa, do momentu jego wymeldowania. Istotna skarga jaką gość może wnieść jest skarga o nienależyte wykonanie usług hotelarskich. Skarga ta obejmuje wówczas niedopilnowanie rzeczy wtaszczonej przez gościa na obszar hotelu. Do tego niedopełnienie wszelkich starań, aby ustrzec gościa przed bezpośrednim bądź też pośrednim zagrożeniem zdrowia bądź też życia w czasie pobytu w hotelu.