Kondycja stawów zależy od wielu składników – czasami nie mamy wielkiego wpływu na akompaniujące nam niedogodności, albowiem zależą one od przekazanych nam genów, innym wraz są skutkiem przeciążeń, a w kolejnym wypadku skutkiem niezgodnego żywienia. Często okazuje się, iż kiepska dieta, w szczególności dieta odchudzająca ma prawo wybitnie negatywnie oddziaływać na stawy. Z wielu badań przeprowadzanych pośród ludzi cierpiących na przypadłości powiązane ze stawami wynika, że znaczący wpływ na formę ich stawów ma sposób odżywiania, a więc jakość zjadanych artykułów i to jakie produkty wybierają do komponowania osobistego jadłospisu. Okazuje się, że niektóre z towarów żywieniowych są dla naszych stawów niezmiernie pomyślne, wprost zapobiegają bólom oraz stanom zapalnym, inne niestety pogłębiają już istniejący zły stan. Oprócz tego, jeśli już mamy jakieś trudności ze stawami, a jeszcze o tym nie wiemy, stan ten może się pogorszyć poprzez nierozważne odchudzanie – to właśnie w czasie tego procesu do organizmu ludzkiego dostarczamy minimum, a nawet i mniej aniżeli minimum niezbędnych składników do tego prawidłowego funkcjonowania – przetestuj, co mówi osteopata Tychy.
Istnieje parę typów kuracji dietetycznych, jakie nastawione są na na konkretne produkty oraz konkretny efekt: dieta nabiałowa – budulec dla chrząstki, dieta zbożowa oraz strączkowa – wsparcie w produkcji mazi stawowej, dieta rybna – leczenie stanów zapalnych, dieta owocowa – polepszanie elastyczności stawów. Aby stawy były zdrowe, wymagane jest dostarczenie im wszystkich elementów – co z tego, iż będziemy jedli dużo owoców, jakie odpowiadają za elastyczność stawu, jeśli zabraknie nam dobrej ilości mazi stawowej? Zadbajmy w związku z tym o to, żeby w jadłospisie znalazły się towar takie jak: twaróg, mleko, kefir, jogurty, pieczywo i makarony razowe, otręby, ryż, ryby morskie, ogórki, brokuły, buraki, kiełki, por, seler, kapusta, jagody, truskawki, żurawina, cytrusy. Zatroszcz się o swoje stawy – pamiętaj, że dobre odżywianie działa także profilaktycznie!