Rak trzustki: Wprowadzenie

Dodaj do ulubionych Zapisywanie w ulubionych Dodaj do ulubionych

Rak trzustki jest chorobą, w której zdrowe komórki w trzustce przestają działać prawidłowo i rosną poza kontrolą. Te nowotworowe komórki mogą się gromadzić i tworzyć masę zwaną guzem. Guz nowotworowy jest złośliwy, co oznacza, że może rosnąć i rozprzestrzeniać się na inne części ciała. W miarę wzrostu, guz trzustki może wpływać na funkcjonowanie trzustki, wrastać w pobliskie naczynia krwionośne i narządy, a w końcu rozprzestrzeniać się na inne części ciała w procesie zwanym przerzutami.

O trzustce. Trzustka jest gruczołem w kształcie gruszki, znajdującym się w jamie brzusznej, pomiędzy żołądkiem a kręgosłupem. Składa się z dwóch głównych elementów:Składnik zewnątrzwydzielniczy składa się z przewodów i małych woreczków zwanych acini na końcu przewodów. Ta część trzustki wytwarza wyspecjalizowane białka zwane enzymami, które są uwalniane do jelita cienkiego, aby pomóc organizmowi w trawieniu i rozkładaniu pokarmu, zwłaszcza tłuszczów.

Komponent endokrynny składa się z komórek umieszczonych w różnych miejscach tej części trzustki, zwanych wysepkami Langerhansa. Komórki te wytwarzają określone hormony, z których najważniejszym jest insulina. Insulina jest substancją, która pomaga kontrolować ilość cukru we krwi. Ta część trzustki wytwarza również inne hormony, takie jak glukagon, somatostatyna, polipeptyd trzustkowy (PP) i wazoaktywny peptyd jelitowy (VIP). Każdy z tych hormonów odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu organizmu.

Rodzaje raka trzustki

Istnieje kilka rodzajów raka trzustki, w zależności od tego, czy nowotwór rozpoczął się w komponencie egzokrynnym czy endokrynnym. Rzadko, inne rodzaje raka może rozpocząć się w trzustce, takie jak chłoniaki i mięsaki.Nowotwory zewnątrzwydzielnicze. Są one najczęstszym typem raka trzustki. Najczęstszym typem guza zewnątrzwydzielniczego jest gruczolakorak. Guzy te zazwyczaj zaczynają się w przewodach trzustki, zwane gruczolakorakiem przewodowym. Znacznie rzadziej, jeśli guz zaczyna się w acini, nazywany jest gruczolakorakiem acinarnym.

Coraz częściej diagnozowany jest wewnątrzprzewodowy brodawkowaty nowotwór śluzowy (IPMN). IPMN to guz, który rośnie w obrębie przewodów trzustki i wytwarza gęsty płyn zwany mucyną. IPMN nie jest nowotworem, gdy się zaczyna, ale może stać się nowotworem, jeśli nie będzie leczony. Czasami, IPMN już pogorszył się i stał się rakiem w momencie zdiagnozowania.

Znacznie rzadsze rodzaje zewnątrzwydzielniczych guzów trzustki to:

rak acinarny, rak adenosquamous, rak koloidalny, guz olbrzymiokomórkowy, rak wątrobowokomórkowy, śluzowe nowotwory torbielowate, pancreatoblastoma, serous cystadenoma, rak sygnetowokomórkowy, guzy lite i pseudopapilarne, rak płaskonabłonkowy i rak niezróżnicowany.

Guzy endokrynne. Nazywane są również guzami neuroendokrynnymi trzustki (PNET) lub guzami z komórek wysepek. Występują one znacznie rzadziej niż guzy zewnątrzwydzielnicze, stanowiąc około 7% wszystkich nowotworów trzustki. Guz neuroendokrynny trzustki może być funkcjonujący lub niefunkcjonujący. Funkcjonujący guz produkuje hormony. Niefunkcjonujący guz nie produkuje hormonów. Funkcjonujący guz neuroendokrynny jest nazwany na podstawie hormonu, który komórki normalnie produkują.

Należą do nich:

  • Insulinoma
  • Glukagonoma
  • Gastrinoma
  • Somatostatinoma
  • VIPoma
  • PPomas

Aby dowiedzieć się więcej o guzach, które zaczynają się w endokrynnej części trzustki, przeczytaj na tej stronie internetowej oddzielny przewodnik o guzach neuroendokrynnych trzustki.Czynnikiem ryzyka jest wszystko, co zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka u danej osoby. Chociaż czynniki ryzyka często wpływają na rozwój raka, większość z nich nie powoduje go bezpośrednio. U niektórych osób, u których występuje kilka czynników ryzyka, rak nigdy się nie rozwija, podczas gdy u innych, u których czynniki ryzyka nie są znane, rozwija się. jak działa odział onkologiczny

Znajomość czynników ryzyka i rozmowa o nich z lekarzem może pomóc w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących stylu życia i opieki zdrowotnej.Często przyczyna raka trzustki nie jest znana. Osoba o “średnim ryzyku” zachorowania na raka trzustki ma około 1% szans na rozwój choroby. Ogólnie rzecz biorąc, większość nowotworów trzustki (około 90%) jest uważana za sporadyczne. Nazywane również mutacjami somatycznymi, oznacza to, że zmiany genetyczne, które doprowadziły do rozwoju raka, powstały przypadkowo po urodzeniu się danej osoby. Nie ma ryzyka przekazania tych zmian genetycznych swoim dzieciom.

Wrodzone nowotwory trzustki występują rzadziej (około 10% wszystkich nowotworów trzustki).

Występują one, gdy mutacje lub zmiany genów są przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie (patrz poniżej), zwiększając ryzyko zachorowania na raka trzustki. Są one również nazywane mutacjami germinalnymi. Poniżej przedstawiono specyficzne choroby dziedziczne, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Ogólnie rzecz biorąc, następujące czynniki mogą zwiększyć ryzyko rozwoju raka trzustki u danej osoby:Wiek. Ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta wraz z wiekiem. Większość osób, u których rozwija się rak trzustki jest starsza niż 45 lat. W rzeczywistości, 90% z nich jest starszych niż 55 lat, a 70% jest starszych niż 65 lat. Jednak u dorosłych w każdym wieku może być zdiagnozowany rak trzustki.

Płeć. Rak trzustki jest diagnozowany częściej u mężczyzn niż u kobiet (patrz Statystyki).Rasa/pochodzenie etniczne. Osoby rasy czarnej są bardziej narażone na rozwój raka trzustki niż osoby rasy azjatyckiej, latynoskiej lub białej. Osoby o pochodzeniu żydowskim aszkenazyjskim są również bardziej narażone na zachorowanie na raka trzustki (patrz Historia rodziny, poniżej).

Palenie tytoniu.

Osoby palące tytoń są 2 do 3 razy bardziej narażone na rozwój raka trzustki niż osoby niepalące. Dowiedz się więcej o rzucaniu palenia.Otyłość, dieta i alkohol. Regularne spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu jest czynnikiem ryzyka zachorowania na raka trzustki. Badania wykazały, że osoby otyłe, a nawet z nadwagą, mają większe ryzyko zdiagnozowania raka trzustki i śmierci z jego powodu.

Przewlekłe, intensywne spożywanie alkoholu również może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki, najprawdopodobniej poprzez powodowanie nawracającego zapalenia trzustki, czyli powtarzających się stanów zapalnych trzustki. Dowiedz się więcej o tym, jak ryzyko zachorowania na raka wiąże się z otyłością, wyborem żywności i piciem alkoholu.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY