Nie wszystkie wina są przygotowane do długotrwałego przechowywania. W większości przypadków zaleca się, aby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino zabezpieczy się odpowiedniej aniżeli białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wykwintne są zazwyczaj gromadzone w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek przeważnie dodaje im szczególny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu przydatna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W największym stopniu perfekcyjną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina muszą być przechowywane w szafach czy też piwnicach należycie do tego celu przygotowywanych, jakie muszą spełnić pokrewne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (ciemno, miejsce chłodne oraz stabilne, względnie ogromna wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pokojach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej czy też leżącej.
Z wyjątkiem szczególnych zbiorów, nie jest niezbędne więcej aniżeli cztery lata do otrzymania wina doskonałej jakości. Zazwyczaj białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, tudzież, pije się w temperaturze pokojowej; skutkiem tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Rekomenduje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze między 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy uważają, że bardziej należyte są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeśli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, by pić je chłodne, są wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać porywczych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, chociaż jest niezmiernie atrakcyjne oraz żartobliwe otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być otwierany rozważnie. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, by się strącił kożuch.
Reviews
There are no reviews yet.